به گزارش مشرق، دشمن جنگ اقتصادی و سیاسی تمام عیاری را علیه کشور عزیزمان به راه انداخته و هیچ ابایی از گفتن کلمه «براندازی» هم ندارد. در این بین لیبرالهای وطنی به رغم تجربه تلخ برجام، همچنان از مذاکره با ترامپ و نزدیکی به غرب میگویند.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، از آنجایی که مشکل غرب با جمهوری اسلامی ایران، فراتر از مسائلی مثل هستهای و منطقهای است و آنها اصولا با ماهیت این کشور مشکل دارند، مذاکره بر سر چنین موضوعاتی به جایی نخواهد رسید مگر ایران، از اصول و ارمانهای خود عقب بکشد. این عده از کارشناسان در مقابل چرخش به سمت کشورهایی غیر از چند کشور قلدر اروپایی و آمریکایی را پیشنهاد میکنند. برای بررسی این موضوع، با «پیتر کوئینگ»، کارمند سابق بانک جهانی و کارشناس حوزه اقتصادی از کشور سوئیس گفتوگو کردهایم. وی ضمن اعلام اینکه «جریانهای غربگرا در ایران معمولا کار همان ستون پنجم را میکنند» راه برونرفت از مشکلات اقتصادی را برخی اصلاحات داخلی اقتصادی و چرخش به سمت کشورهای عضو شانگهای معرفی میکند.
متن مصاحبه ایمیلی کیهان با این کارشناس سوئیسی را در ادامه میبینید:
۱) چگونه تحریمهای آمریکا به اولین ابزار جنگی آمریکا برای مقابله با کشورهای مخالف تبدیل شده است؟
بسیار واضح است که تحریمهای آمریکا نه تنها غیرقانونیاند بلکه ابزاری کاملا جنگی هستند که قصد دارند اقتصاد کشورهایی را که در برابر امیال واشنگتن مطیع نیستند را کور کنند. درباره ایران این شرایط در حالی موفق خواهد شد که تهران همچنان به تجارت با غرب امیدوار باشد و به آن تکیه کند، تنها در صورتی تحریمهای واشنگتن از تاثیر خواهد افتاد که ایران تجارت با غرب را قطع کند و از همه مهمتر به تجارتهایی که بر اساس تبادل واحد ارزی دلار انجام میشود تن ندهد.
۲)ایران چگونه میتواند از چالش تحریمهای غرب رها شود؟
سیاست جمهوری اسلامی تاکنون این بوده که دلار را از مناسبات تجاری خود خارج کند. سیاست ایران باید گسترده کردن مناسبات تجاری با کشورهای عضو شانگهای باشد. کشورهای عضو شانگهای ۵۰ درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده و حدود یک سوم از تولید ناخالص ملی جهان از همین کشورهاست. آینده اقتصادی جهان در شرق رقم خواهد خورد. غرب در حال خودکشی است، خودکشیای که به واسطه حرص و جنگ رخ داده و تمام رفتارهای غیرانسانی آنها به این نابودی دامن زده است. این یک فرضیه نیست اتفاق قطعیای است که رخ خواهد داد، نابودی اقتصادی غرب اتفاق حتمی است. بنابراین هرچه زودتر ایران این واقعیت را متوجه شود که غرب منافع تهران را تامین نمیکند، آینده بهتری در انتظار ایران خواهد بود و آن یعنی خارج شدن از مدار غرب.
فراموش نکردهام، هنگامی که پوتین رئیسجمهور روسیه به تهران آمد و با رهبر انقلاب دیدار کرد خطاب به ایشان گفت که «تحریمها» بهترین اتفاقی بود که برای روسیه پس از فروپاشی شوروی رخ داده است. چراکه اتکای کامل روسیه به اجناس غربی را کمتر و مسکو را مستقلتر از گذشته کرد. تحریمها روسیه را مجبور کرد که در حوزه صنعت و کشاورزی بازنگری کند و خود را مستقل نماید.
آنها امروز به خاطر آنکه فهمیدند تحریمهای غرب چقدر میتواند برای اقتصاد روسیه مضر باشد در حوزههای مختلفی همچون مواد غذایی استقلال یافتند. آنها در این مدت از شر ذخایر دلاری خود خلاص شدند تا تحریمها دیگر به اقتصاد آنها آسیب نزند. معتقدم ایران میتواند در زمینه مبارزه با تحریمها همچون روسیه عمل کند، جمهوری اسلامی این را میداند و در همین مسیر گام بر میدارد. این بهترین راه مبارزه با تحریمهای آمریکاست.
۳) اقتصاد ایران در هفتههای گذشته دچار نوساناتی شد، علت شوکهای اخیر اقتصادی در ایران را چه میدانید ؟
همچنان گروههایی در ایران حضور دارند که این امر مهم را در نیافته و همچنان بر مناسبات اقتصادی با غرب اصرار دارند. اینها بدون تردید همان ستون پنجمهایی هستند که در همه کشورها حضور دارند و از مقابله با کشورهای استکباری بیم دارند و حاضر به مقابله با آنها نیستند. تا وقتی که حرف این افراد در جامعه خریدار داشته باشد ایران همچنان در برابر این تحریمها شکننده است. بنابراین تنها راه کار موجود برای خروج از این برون رفت و معمای سیاسی، عزم جدی سیاسی داخلی در کشور است.